Styr en sprite med piletaster i Scratch

Hvordan kan man styre en Sprite med piletasterne i Scratch? Vi vil gerne have, at den bevæger sig op, når man trykker på pil opad, og til højre når man trykker på højrepil og så videre. Læs denne tutorial og lær hvordan.

Hvis du ikke allerede har Scratch på din computer, kan du downloade Scratch 1.4, som både fungerer på Mac OS, Linux og Windows.

I Scratch, har alle sprites en retning. Når man bruger klodsen gå x trin, går spriten, et antal skridt frem, i den retning den peger. I toppen af skærmen, kan du ved siden af det lille billede af din sprite, se i hvilken retning den peger. Ud for teksten retning står et tal, det er din sprites retning, angivet i grader. Hvis du forestiller dig, at din sprite står i  midten af en cirkel, kan alle punkterne på cirklen angives i grader. Cirklen er delt op i 360 i grader. For at vise at et tal er grader, tegner man en lille cirkel efter tallet. 90 grader skrives altså 90
°. Se på tegningen her under. Forestil dig, at din sprite står i midten af cirklen.

circle-with-degrees

 

Hvis din sprite står i midten af cirklen, og skal pege op ad, hvad skal dens retning være i grader? Hvad hvis den skal pege mod højre? Hvad skal dens retning så være i grader?

På min tegning, stiger graderne når man bevæger sig rundt på cirklen i urets retning. Hvis man går mod urets retning, falder graderne. Hvis man går i mod urets retning forbi 0°, får man grader der er negative tal. Hvis man f.eks. starter ved 0°, og går 90° mod urets retning, ender man på det sted som hedder 270° på min tegning: -90° og 270°, er altså det samme sted. Man kan blive ved med at går rundt på cirklen så længe man vil. Tallet kan altså blive enormt højt eller lavt, men det er stadig de samme steder på cirklen vi taler om.

Nu skal vi have spriten til at flytte sig på scenen. Find klodsen gå x trin i den blå kategori Bevægelse. Klik på den, for til at få din sprite til at gå i den retning den peger. Find nu klodsen peg i retning x. Den findes også i kategorien Bevægelse. Brug den til at få din sprite til et pege i forskellige retninger. Kan du få din sprite til at pege i en skrå retning?

Jeg har lavet et program, der flytter en sprite op, når man trykker på tasten pil opad, og til højre når man trykker på tasten højrepil. Sådan fungerer mit program: Når der bliver trykket på en tast, ændrer jeg spritens retning, derefter går jeg 10 trin frem. Se mit program her under.

Husk at starte dit program med klodsen når du trykker på x. Du finder klodsen i den orange kategori Styring. Vælg den tast du vil reagere på, ved at vælge den fra den liste der kommer frem, når du klikker på den lille grå pil/trekant.

scratch_up_right_degrees_01

 

Udvid programmet, så du også kan styre din sprite med de to andre piletaster.

Eksperimenter med at ændre hastighed. Måske er din sprite hurtige til at gå til siderne, end den er til at gå op og ned? Tilføj en ny sprite til spillet. Lav et program, så den også kan styres. Brug nogle andre taster til at styre den nye sprite. Nu kan to mennesker styre hver sin sprite.

Når du er kommet hertil, kan du fortsætte med Brug din egen grafik i Scratch, hvor vi arbejder videre på programmet.